Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Η γιορτή του βιβλίου


Σήμερα το απογευματάκι ήμουν στο σπίτι κι έτρωγα ένα γιαούρτι στα όρθια πριν φύγω για τη δουλειά. Έκανα το λάθος και άνοιξα την τηλεόραση. Πάνω στο zapping έπεσα στον τηλεβιβλιοπώλη Δημοσθένη που κοπανούσε άλλο ένα πακέτο βιβλία μπροστά του μόνο με 18,90 € (διότι έχουμε κι εκπτώσεις - γενικώς) . Όταν είδα τα βιβλία μου' φυγε το κουτάλι από τα χέρια. Παρέα με τα Ελοχίμ, τα Νεφελίμ και τους άλλους που ζουν ανάμεσά μας είχε τον "Άρχοντα του ψεύδους" του Masterton, τον "Ζωντανό Θρύλο" του Matheson, την "Αποκάλυψη" του Bentley Little και τον "Νυχτοβάτη" του Thomas Tessier. Κοίταξα με τρόμο δεξιά προς τη βιβλιοθήκη. Τρία στα τέσσερα ήταν εκεί και τα απόλαυσα όταν τα διάβαζα. Εκεί όμως που η καρδιά μου έχασε έναν χτύπο ήταν το τελευταίο του πακέτου....................
- Burroughs κυρίες και κύριοι, φώναζε ο κ. Λιακόπουλος. Ένα αριστούργημα κυρίες και κύριοι. Το "Μια στις χίλιες". Μια στις χίλιες είναι κι η ευκαιρία σας να το πάρετε, διότι έχουμε ΚΑΙ Burroughs (έχουμε και Burroughs κυρία Ρωξάνη μου, δείτε λίγο πιο κάτω. Εκεί, δίπλα στα κολοκυθάκια)
Ομολογώ πως για μένα ο Burroughs είναι από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του αιώνα και μιλώ σαν αναγνώστης, μόνο. Τον θεωρώ κορυφαίο, με εντυπωσιάζει η κρυστάλλινη και ανελέητη διαύγειά του μέσα στο χαοτικό σύμπαν των βιβλίων του, η διορατικότητά του για θέματα του κόσμου μας, από τα ναρκωτικά και την άμεση σύνδεσή τους με την εξουσία και την πολιτική, από το εμπόριο οργάνων, μέχρι τους λεμούριους της Μαδαγασκάρης και τη ζωή με τις γάτες.
Πως κόλλησαν οι εκδόσεις ΟΞΥ (οι οποίες εκδίδουν κυριολεκτικά και μεταφορικά όπως φαίνεται όλα τα παραπάνω βιβλία) με το "Δυνατά και ελληνικά" με τις φρικωδίες των "μιαρών γενών", με τους έψιλον, με τους άλλους που τρώγαν βαλανίδια και δεν συμμαζεύεται, δεν ξέρω. Ο Burroughs όμως αλήθεια σας λέω, με πόνεσε (κι ας μου'βγαλε την ψυχή με το "Γυμνό Γεύμα" -ποιός ξέρει τι τράβηξε ο μεταφραστής του). Δε λέω και όλοι οι άλλοι καλοί ήταν, μάστορες του τρόμου, όμως αυτό δεν το περίμενα. Θα μου πεις γιατί όχι; Στην αναμπουμπούλα ο Δημοσθένης χαίρεται κι ο William Seward δεν ζει πιά ή και να ζούσε που να ξέρει ότι ένα κωλοκάναλο στο οποίο τριγυρνάνε διάφορα μυστήρια απροσδιόριστα όντα, τον έχει βγάλει στο σφυρί για 18,90 €. Ευτυχώς, γιατί ο μακαρίτης είχε και μια εμμονή με τα όπλα κι είχε στείλει και την γυναίκα του στον τάφο απ' αυτό -κατά λάθος.

12 σχόλια:

indictos είπε...

Έχει χαθεί η μπάλα ΕΝΤΕΛΩΣ ή είναι η ιδέα μου.

(υπάρχουν ΕΛ πρεζάκια;)

HAL9000 είπε...

@ indictos:
Τι είν' αυτά που λέτε ιερόσυλε ίνδικτε; ΕΛ πρεζάκια; Σε ποιά χώρα νομίζετε ότι ζείτε;
Των Λεβαντίνων, όπως πολύ ωραία τους αποκαλεί ο προφήτης Δημοσθένης;
(η μπάλα - ποιά μπάλα;)

x-ray είπε...

Έχουμε μπλέξει τα μπράμματα μας.

HAL9000 είπε...

@ x-ray:
Τι είναι τα μπράμματα αλλόφυλη(και εξωγήινη) x-ray; Βγάλτε και το μπλοκάκι τώρα:)

x-ray είπε...

αλλόφυλη, το έγραψα :)

Ανώνυμος είπε...

τηλεόραση κυρίες και κύριοι: το φτηνότερο, προσβασιμότερο, μαζικότερο και πιο επικίνδυνο νόμιμο ναρκωτικό.
είδες μωρέ που τον κακολογείς τον άνθρωπο; κατά βάθος έχετε κοινά ενδιαφέροντα (!)

HAL9000 είπε...

@ c:
...και το πιο αποτελεσματικό, να συμπληρώσω. Τι να πω; A scanner darkly - έτσι ακριβώς όπως τα περιέγραφε.

Μετεωρίτης είπε...

..κι όμως,
μου έστειλε mail ένας φίλος που είδε ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο περιστατικό και τρόμαξε να συμμαζέψει το σαγόνι του από την έκπληξη...

ΕΙΔΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ
ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ
ΠΟΙΟΤΗΤΑ;!
ΟΧΙ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ..
:)

(καλημέρα hal9000!)

HAL9000 είπε...

@ μετεωρίτης:
Τι να πείτε μετεωρίτη; Άμα ο άνθρωπος δεν έχει μυαλό, δεν μπορεί να καταλάβει το υπόβαθρο και την προσφορά ενός τέτοιου ογκόλιθου της τηλεόρασης:)
(καλησπέρα σας, καλή δουλειά!)

roidis είπε...

Ε, το άκουσα κι αυτό.
Μήπως ήρθε η ώρα να κλείσω το ιστολόγιό μου;
(άκου Μπαροους οι...κεφτέδες!)

HAL9000 είπε...

@ roidis:
Τώρα είναι που ΔΕΝ πρέπει να το κλείσετε το ιστολόγιό σας.
Πολύ περιγραφικός ο χαρακτηρισμός σας - "κεφτέδες" - του πάει:)

Ανώνυμος είπε...

Το Αιτία Θανάτου που έδινε με 10 ευρώ επιπλέον άξιζε? Πήρα μόνο το πακέτο.